Psychosomatické príčiny chorôb Chrbtica (LÁSKA A STRACH)-3.ochorenia bedrovej chrbtice a kostrče.

19.09.2008 Celý región

„Nechcela so ťa stratiť a vždy som sa snažila byť pre teba milá, ohľaduplná a atraktívna. Pritom som stratila teba i seba... “ Kristiane Allert-Wybranietz
Ako často počuješ otázku: „Prečo nemôžem nadviazať hlboký dôverný vzťah? Prečo tento vzťah ma tak bolí? “ Vzťahy tu nie sú preto, aby nás zbavili bolesti. Zbaviť sa bolesti môžeš, ak vyliečiš to, čo ju spôsobuje. Tvoje trápenie nespôsobuje to, že niekto v tvojom živote chýba, ale to, ako sa k nemu správaš, keď je pri tebe. Riešením cudzích problémov naberáš ich energie na svoje „bedrá“ a nesieš ich „kríž“. Prebytok tejto energie spôsobuje bolesti v oblasti „krížov“. L1 prvý bedrový stavec súvisí s oblasťou žalúdka, pankreasu, sleziny a dvanástnika rovnako ako hrudné stavce T6, T7 a T8.

Téma: Vyhýbanie sa vlastným potrebám pre iných. Pocit: “ Som celý zviazaný pripútaný ku kolu. “
Stále máš pocit, že musíš ostatným pomáhať? Myslíš, si že ty najlepšie vieš čo majú ostatní robiť, aby boli zdraví a šťastní? Byť pre teba znamená byť potrebným. Ale čo, ak tí druhí ti za to nie sú vďační? Si ochotný priniesť obrovské obete, aby si druhým pomohol. Veľmi si ceníš osobné vzťahy. A všetko čo potrebuješ, len uznanie z ich strany! A oni si to nevážia! Stávaš sa melancholickým. A: „JA SOM kľudný a uspokojujem svoje vlastné potreby. “

Svaly, ktoré ti dané stavce môžu blokovať sú: široký chrbtový, deltový, sedacie, priťahovače stehna a prsné svaly. Uvoľnením týchto svalov si stiahneš bolesť rovnako ako pochopením, že ťa blízki budú mať radi aj bez stáleho preukazovania služieb.
L2-L3 bedrové stavce súvisia s osteoporózou, impotenciou a ochorením močovodov, močového mechúra, pohlavných orgánov, prostaty, podobne ako aj hrudné stavce T10 a T11. Téma: Vyhýbanie sa neúspechu a slabosti verzus sila presadiť sa, sebakontrola.

Pocit: „Poranená duša“
Máš pocit, že nie si dostatočne úspešný, že ťa odmietajú? Je pre teba „byť“ spojené s vyhýbaním sa neúspechu? Neúspech ti vyvoláva pocity viny a sebapochybnosti? Ostatní majú pocit, že si agresívny ale ty si myslíš, že musíš byť efektívny, aby si mal hodnotu. A tak plánuješ, stanovuješ si ciele a máš veľké očakávania. Si nahnevaný, keď iní si nevytvárajú rebríček hodnôt v súlade s vlastnými túžbami!? Uvoľni sa, nemusíš byť úspešný za každú cenu. Svoj strach nahraď láskou. A: „JA SOM jedinečná úspešná bytosť“.
Svaly, ktoré ti dané stavce môžu blokovať sú: deltový, rombický, štíhly, panvový. Uvoľnením týchto svalov si stiahneš bolesť rovnako, ako keď si dovolíš prejaviť city. Byť silný znamená dovoliť si ukázať, že som slabý. Odhalením svojej zraniteľnosti dovoľ, aby vyšla na povrch tvoja jemná podstata.
L4- L5 bedrové stavce sú ovplyvnené ochorením hrubého čreva, slabín, slepého čreva. Téma: Vyhýbanie sa prázdnote verzus tvoja trpezlivosť, sebadôvera, tvorivosť.
Pocit: „ Nie som dosť dobrý... “
Máš problém vyjadriť čo skutočne cítiš? Bojíš sa, že zlyháš? Dopredu očakávaš neúspech? Nemusíš byť neomylný! Ak sa naučíš viac si veriť, nájsť prístup k vlastnému potenciálu, robiť to, čo ťa skutočne baví, tvoje bolesti sa začnú upravovať. Využi svoj talent! V lese by bolo ticho, keby spievali len tí vtáci ktorí to dokážu! Vždy máš všetko, čo potrebuješ. A: Dôverujem svojim neobmedzeným možnostiam! “
Svaly, ktoré ti dané stavce môžu blokovať sú: veľký sedací sval, dolné brušné svaly, štíhly, hrebeňovitý, fibulárny a lýtkový. Uvoľnením týchto svalov si stiahneš bolesť rovnako ako objavením vlastnej voľby, ktorá ti pomôže prekročiť pocit obmedzenia a vráti ti pevnú pôdu pod nohami.
Stavce S – C... kostrč ovplyvňujú tenké črevo, močovopohlavné ťažkosti, poruchy v oblasti sexuálnej, problémy s vylučovaním a bolesti v malej panve. (Hrudný stavec T12).

Téma: Vyhýbanie sa svojim potrebám
Pocit: „Vzdávam sa! “
Ak hovoríš nechcem, nesmiem, neviem, nestojím o to... .. v skutočnosti skrývaš strach... . Prednes čo chceš! Neznižuj čo máš! Ak sa ti nepáči scenár, ktorý si dostal od života, tak si napíš vlastný! Buď hercom, scenáristom i režisérom vlastného života! Bol si príliš dlho radovým hráčom v hre niekoho iného! Je načase byť hviezdou!!! !
Bolesti kostrče sa dlho liečia pretože 1. čakra súvisí so strachom o životnú silu. Pri pomalom priebehu chradneš, zúfaš, si apatický... rýchlejší priebeh prináša náhlu stratu energie uzatvorením hlavného energetického kanála, ktorý sa nachádza pri kostrči. A: „JA SOM dieťa vesmíru, rovnako ako stromy a hviezdy. Mám plné právo tu byť!!! “
Svaly, ktoré ti dané stavce môžu blokovať sú: ohýbače krku, sedací a chrbtový sval, vnútorné šľachy kolenného kĺbu, vzpriamovače chrbta, deltový a hrebeňový sval. Uvoľnením týchto svalov si stiahneš bolesť rovnako ako keď si vytvoríš pocit sebaúcty, že si vítaný a máš právo na život.
Bolesti bedrovej chrbtice, kostrče a alternatívne podporné liečebné prostriedky...
„Každý deň, mesiac v roku má svoju farbu, ktorá nás ovplyvňuje rovnako ako fázy mesiaca a planét... “ MUDr. Ján Palouček
Farba...naoko bezvýznamná, avšak podporná funkcia v procese liečby. Každá farba je prejavom určitej sily, aktivity... Veď čo je dôležitejšie ako pocit? Pocit bezpečia ti pomáha urýchliť uzdravenie. Nosenie odevov danej farby, využitie farebných olejov a kúpeľov pomáha tvojej harmonizácii a tým aj uzdraveniu... Verím, že cítiš podvedome akú farbu práve potrebuješ na to, aby si bol/a v pohode. Je nezmyslom na seba „navliekať“ niečo len preto, lebo je to doporučené nejakým odborníkom. Nie je ale na škodu veci vedieť, aký význam má jednotlivá farba, a tým vedieť, čo podporuje, alebo čo môže vyvolať.
Farby súvisiace s bedrovými stavcami sú rôzne odtiene červenej a oranžovej. Je iné vnímať vnímaš farbu „telesne“ ako takú alebo farbu svetla, svetelného lúča. V každom stave ti pomáha inak. V niektorých prípadoch pomáha osvetlenie postihnutého miesta svetelným lúčom danej farby a v niektorých ti pomôže odev alebo kúpeľ. Upozorňujem, že červená farba nie je vhodná najmä pri závažných ochoreniach, nakoľko aktivuje aj nezdravé bunky! Vtedy je vhodná jej doplnková farba...zelená, alebo doplnková farba k oranžovej ...modrá.
Červená... Negatívny význam jej sily je „mám čo nechcem“. Súvisí s udržaním sa pri živote, s pudom sebazáchovy a tiež s obranou... Prílišná sebaistota nie je ničím iným , ako dokonalé maskovanie strachu... Jej pozitívom je, že pomáha prekonať strach a hnev tým, že ťa drží pri zemi... . červená pomáha žiť prítomný okamih. Žiť v prítomnosti, znamená nezaoberať sa tým čo bolo ( opustiť hnevy, zlosti, mrzutosti, žiale a pocity viny, ... ), ani tým čo bude (nedovoliť obavám a strachom , aby ti v hlave zostavovali možné katastrofické scenáre, čo by sa mohlo stať keby... ). Na telesnej rovine sa vzťahuje ku krvnému obehu, rozmnožovacím orgánom, krvotvorbe, činnosti imunitného systému najmä pri infekčných ochoreniach, činnosti pečene a zmyslových orgánov. Pomáha prekonať negatívne dôsledky hnevu a nepriateľstva (voči sebe samému i voči ostatným). Obnovuje polaritu bazálnej čakry po prílišnom sexe.
Oranžová... Negatívny význam je „ mám chaos z toho, čo nechcem a prečo je to tak“. Je farbou, ktorá ťa pomôže dostať z predchádzajúcich šokov a osudových rán. Pozitívom je, že je to farba úsvitu, vychádzajúceho slnka. Dáva ti radosť do nového dňa, dynamiku. Ovplyvňuje činnosť urogenitálneho systému, vylučovacích orgánov, dýchacieho systému, prehlbuje dýchanie. Napomáha odbúravaniu starých tkanív a tvorbu nových, ukľudňuje tráviaci systém a pôsobí na činnosť štítnej žľazy. Uvoľňuje kŕčové stavy a stavy osteoporózy...
Zelená... Je to farba s výrazným liečivým účinkom. Telesne ju môžeš použiť vo všetkých druhoch akútnych i chronických ochorení. Mladá rastlinka je sviežo zelená a neuveriteľne rýchlo rastie. V tejto zelenej farbe je sila, ktorá zviditeľňuje regeneráciu a rast(jar). Sýta zeleň leta dáva do činnosti sily vyrovnávania, rast, rozvoj, ktorý predáva do plodov (jeseň). Preto táto farba v akomkoľvek odtieni a forme či už na fyzickej či svetelnej rovine je farbou ozdravenia, regenerácie.
Modrá... Táto farba podporuje liečbu prevažne mentálnych ochorení. Potrebuješ ju práve vtedy, keď sa ti myslenie niekde „zacyklilo“ vo vzorci vlastných presvedčení a názorov. Za každú cenu mať pravdu ťa doženie do stavu ne-moci. Je to stav, keď už ne-môžeš, ne-vládzeš, ... , ne-... Modrá ti pomôže uvoľniť sa, podporí kľud a spánok. Vypne ti myseľ a len tak si bezmyšlienkovite lebedíš... Ak ti prichádzajú na um rôzne nepríjemné myšlienky, jednoducho ich „vypípaj ( povedz PÍP... )“ ako nevhodný text v telke a oddaj sa sladkému rozjímaniu o tom, čo skutočne chceš aby sa dialo v tvojom živote. Nie o tom, čo nechceš, lebo aj toto sa ti splní. Ľudské podvedomie nepracuje s negatívom.
Hudba(a spev bohaté na hlboké tóny a spievanie „óm“)...
Základom akejkoľvek harmónie je súlad tónov. Vieš si to predstaviť, aké by to bolo keby sme boli všetci rovnakí? Aj harmónia medziľudských vzťahov je založená na rozdielnosti. A práve táto rozdielnosť medzi nami vytvára súlad. Každý hlas má znieť ináč, aby bol v celkovej súhre harmonický a použiteľný... Napodobňovaním iných strácaš vlastnú integritu a jedinečnosť, čím spôsobuješ disharmóniu celku... Ak sa hráš na niekoho kým bytostne nie si, skôr máš pocit, že si prebytočný. Tvoje správanie vyznieva neprirodzene a celok to chápe ako rušivý moment. Ak vyvíjaš svoje prirodzené vlohy , dostávaš základ k zdravému sebavedomiu, prejavuješ sa radostne a každý je v tvojej spoločnosti RÁD.
Príroda...
Ľahni si uvoľnene vo voľnej prírode a dýchaj. Dýchaj do dolnej časti svojho tela, do kostrče. Predstavuj si, ako nadychuješ červeno oranžové zore do oblasti svojej kostrče. Nechaj preniknúť do seba energiu ohňa cez vibráciu zvuku bubnov. Sledovaním západu slnka na konci dňa naberieš dostatok sily na ďalší deň.
Kamene... Jednou z príjemných „barličiek“ na uvoľnenie bolesti sú aj drahé kamene. Kamene energeticky reagujú na tvoje myšlienky a pocity. Postihnuté miesto si môžeš masírovať, alebo kameň iba jednoducho priložiť a afirmovať.
Krištáľová pyramída... Kameň na sebarealizáciu. A: „Prúdia ku mne všetky sily, potrebné k sebapoznaniu a sebarealizácii. “
Smaragd... Kameň vesmírnej lásky na posilnenie samoliečiacich schopností. Regeneruje, posilňuje. A: „Láska ma spája s celým svetom, je mi k dispozícii, lieči moje rany a bolesti. “
Akvamarín... Kameň balzamu na duši. Prináša útechu a dôveru. Lieči rany duše a chráni. A: „Oslobodzujem sa od všetkých zábran a zápletok a oddávam sa múdremu vedeniu. “
Liečenie drahými kameňmi nie je náhradou klasických liečebných postupov praktickej medicíny. Dobrým vzťahom k nim, láskou a pohladením, posilníme ich schopnosti, ktoré potom spätne podporia naše zdravie.
Strava...
Jedz, čo ti chutí! Strava by mala byť vyvážená s dostatkom živín. Nič netreba preháňať, ani obmedzenia. Pri zdravotných problémoch spojených so zažívaním je potrebné poradiť sa s lekárom.
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región